Vlinder en bijentuin

In de herfst 2020 ontvingen we als inwoners van de wijk Seghwaert een cheque t.w.v. 25 euro. Iedere buurtbewoner kon een eigen initiatief ofwel idee verzinnen en zo kon je kiezen of je je cheque doneerde aan een bestaand idee of dat je je eigen initiatief aanmaakte.

Adeline Veenbrink en Marianne de Ruiter, die het heerlijk vinden met hun vingers in de aarde te rommelen, hadden een initiatief aangemaakt om van het pleintje grenzend aan de achtertuinen Kalmoesvaart, Irisvaart, Pitrusvaart, stukje Vaartdreef, een bijen en vlindertuin te creëren.

Hun idee erachter was om de bijen en vlinder populatie te stimuleren en daarbij het aanzicht van het gezamenlijk pleintje te verfraaien. Daarnaast willen ze door dit pleintje een stuk educatie kunnen bieden aan omwonende kinderen die actiever bij de natuur betrokken worden door dit initiatief.

Doormiddel van briefjes hebben zij de buurtbewoners geïnformeerd en zo de waarde cheques kunnen inzamelen. Na 3 dagen hadden alle aangeschreven buurtbewoners hun waarde cheques gedoneerd. Dit kwam op een mooi totaalbedrag van 650 euro.

Eind mei hebben de initiatiefnemers de inmiddels uitgewerkte plannen, via een brief door de bus kenbaar gemaakt aan de buurtbewoners. De buurtbewoners kregen hierdoor ook de mogelijkheid nog bezwaar te maken tegen de gemaakte plannen. Dit was echter niet het geval en in het eerste weekend van mei hebben we de vlinder en bijentuin met heel wat buurtbewoners gecreëerd.

Vrijdagavond zand tegels eruit, zand eruit, bankje en prullenbak verzet. Velen kwamen een handje helpen, van jong tot oud, hard scheppend of met goede tips. Op zaterdagochtend werd er in de stromende regen, 5 m3 tuinaarde bezorgd door de gebr. Olieman. Een aantal stoere buurtmannen hebben deze aarde gelijk op de plaats van bestemming gekruid. Zo konden de vele, door de initiatiefneemsters, net gekochte plantjes gelijk hun plaatsje krijgen in de aangelegde borders.

Aan het eind van de middag, had alles een mooi plekje, waren we nat tot ons hemd en trok ieder zich weer terug in zijn eigen huis voor een warme douche en een welverdiende kop thee. Inmiddels zijn we al weer wat weekjes verder, de plantjes geworteld en sommige al mooi in bloei en is de zon heerlijk aan het schijnen.

Het is nog niet helemaal klaar. Zo willen we ons met het pleintje graag aansluiten bij het BuurtBijenLint. Dit is een wandelroute van 4,8 km langs vele aangelegde vlinder en bijentuintjes in Zoetermeer, dit via het Hof van Seghwaert. En ook zijn we nog bezig om meer kruiden en groenten te planten, krijgen de straattegels een nieuwe functie als omheining en moet de tuinbank opnieuw in de lak. Al met al nu al een enorm geslaagd project!! Bedankt Gemeente Zoetermeer!

Initiatief uitgevoerd
1 november 2020 t/m
15 februari 2021

Organisator
Marianne de Ruiter

Locatie
Pleintje grenzend aan achtertuinen Kalmoesvaart, Irisvaart, Pitrusvaart, stukje Vaartdreef

Opgehaald bedrag
€ 600,00

Vragen?

Kijk of het antwoord bij 'veelgestelde vragen' staat

085 - 3031 490

helpdesk@seghwaertdoet.nl

Nieuwsbrief

Houd mij op de hoogte van:Deel deze pagina

Vertel je buren over Seghwaert Doet